15-годишен опита да остриже учителката си в Пловдив Превъзпитанието на 25

...
15-годишен опита да остриже учителката си в Пловдив Превъзпитанието на 25
Коментари Харесай

Заведоха на море деца, погазили закона

15-годишен опита да остриже учителката си в Пловдив

Превъзпитанието на 25 пловдивски деца, престъпили закона, стартира с отмора на море. Това стана ясно по време на отчетното годишно съвещание на Общинската и локалните комисии за битка против противообществените прояви на малолетните и малолетните под тепетата, което се организира през вчерашния ден. 

Новият тип аналитично мероприятие с деца, които са станали предмет на възпитателни каузи, е бил прибавен предишното лято от Общинската комисия. Целта е била младежите да бъдат изведени от нормалната си среда. Затова те са прекарали седем дни на морския бряг, като са били придружавани от четирима ръководители. Отбелязан е прогрес по 8 знака, които включват поведение в колектив, дисциплинираност на публични места, взаимоотношения момчета-момичета, отношение към имуществото на близък, отношение към мислите и желанията на съседа по легло. Така децата са съумели да основат другарски връзки и са претърпели позитивна смяна в държанието си.

„ Постигнахме доста положителни резултати. Ще го повторим и тази година с повече деца, само че ще се насочим към друга група - тези, които нарушават неприкосновеността на личността - опити за блудства, блудства, физически тормоз, вербална експанзия и по този начин нататък “, съобщи зам.-председателят на комисията Петко Василев.

Друго огромно достижение е програмата „ Училището - сигурна среда за децата “. За 2017 година са отделени малко повече от 404 часа в образователните заведение в Пловдив. Пред децата се презентират осем настоящи тематики, създадени на експертно равнище, които стартират от баналната незаконна активност като обири и грабежи и се стига до киберпрестъпленията. Включени са още полови закононарушения, вандализъм и други.

„ Отначало изпитвахме боязън и подозрение дали ще успеем да задоволим интереса на учениците. Без това нищо не се реализира - остава единствено неодобрение от изгубеното време. За благополучие и в учебните заведения резултатите са позитивни. Системата в град Пловдив работи добре. Отношението на общината и районните администрации, на правоохранителните органи е позитивно. Работата ни се прави оценка и се разчита на нея “, съобщи Василев.

Според статистиката за 2017 година на територията на община Пловдив не е станало нито едно обезчестяване, осъществено от малолетни или малолетни. Незначителен е броят и на блудствата. 114 малолетни са направили 109 закононарушения. Повече от 60% са обири - общо 81 на брой. „ Естествено е кражбите да бъдат най-вече, тъй като те са присъщи за тази възрастова група, когато безогледно и инстинктивно се протяга ръка към непозната движима движимост, с цел да се облагодетелства обещано лице “, заключи Василев. Регистрирани са 33 противообществени прояви, осъществени от 22-ма малолетни. Отчита се лек растеж на тежките телесни повреди, осъществени основно от малолетни.

Според Василев най-тревожната наклонност е, че деца постоянно стават жертви. 119 са закононарушенията във връзка с децата, когато те са били предмет на незаконни похищения. Ужасяващ е характерът на деянията, при които децата са ставали пострадали - 7 блудства, 6 умишлени тежки телесни повреди и 4 тежки телесни повреди при превоза.  

„ Това са единствено разкритите. Никой не може да каже, че повече от 40% от престъпността се разкрива “, заяви Василев.

233 деца в Пловдив се водят на доклад. Малко повече от 300 са минали през педагогическите стаи, като 51 от тези случаи са свързани с опиати.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР